Tentoonstelling en documentaire

Van Sweelinck tot Diepenbrock. 150 jaar Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Utrecht, Universiteitsbibliotheek Binnenstad, 24 augustus t/m 24 november

Op 19 november 1868 kwamen op uitnodiging van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst te Amsterdam ‘eenige kunstvrienden’ bijeen om een ‘Vereeniging voor Nederlandsche (en in het bijzonder Noord-Nederlandsche) Muziek-Geschiedenis’ te stichten. Onder hen bevond zich de sociaal bewogen arts en muziekliefhebber Jan Pieter Heije, die enkele maanden later schreef dat het was ‘alsof er een elektrische schok door den lande ging’, zo enthousiast en talrijk waren de reacties die men kreeg.

De tentoonstelling Van Sweelinck tot Diepenbrock. 150 jaar Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis laat de geschiedenis zien van een vereniging die 150 jaar lang heeft bijgedragen aan kennis over de Nederlandse Muziekgeschiedenis en de ontwikkeling van de Muziekwetenschap. Die geschiedenis wordt belicht aan de hand van brieven, handschriften, foto’s en publicaties uit ons eigen archief en enkele andere relevante archieven. Onderdeel van de tentoonstelling is de documentaire 150 jaar KVNM – Een zoektocht naar schatten uit het verleden van Jochem van der Heide, waarin de geschiedenis van de KVNM met beelden van recente activiteiten en interviews wordt belicht.

Praktische informatie

De officiële opening van de tentoonstelling, voor genodigden en leden van de KVNM, is op 23 augustus van 17.00 tot 19.00 uur in de ‘Eetkamer’  van de Universiteitsbibliotheek, Drift 27 te Utrecht.

De tentoonstelling is van 24 augustus tot en met 24 november voor iedereen te zien in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad te Utrecht. Entree via de hoofdingang. Na 17.00 uur en in het weekend moet u zich kunnen legitimeren. De toegang is gratis.

De documentaire is onderdeel van de tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarnaast wordt hij van 30 augustus tot en met 2 september vertoond op een groot scherm boven de K.F. Hein Foyer in TivoliVredenburg tijdens het Festival Oude Muziek. En vanaf 24 augustus is hij ook via de website van de KVNM te bekijken.