Tentoonstelling en documentaire

150 jaar KVNM

Utrecht, Universiteitsbibliotheek Binnenstad, 24 augustus t/m 24 november

Op 19 november 1868 kwamen op uitnodiging van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst te Amsterdam ‘eenige kunstvrienden’ bijeen om een ‘Vereeniging voor Nederlandsche (en in het bijzonder Noord-Nederlandsche) Muziek-Geschiedenis’ te stichten. Onder hen bevond zich de sociaal bewogen arts en muziekliefhebber Jan Pieter Heije, die enkele maanden later schreef dat het was ‘alsof er een elektrische schok door den lande ging’, zo enthousiast en talrijk waren de reacties die men kreeg.

De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van een vereniging die 150 jaar lang heeft bijgedragen aan kennis over de Nederlandse Muziekgeschiedenis en de ontwikkeling van de Muziekwetenschap. Die geschiedenis wordt belicht aan de hand van brieven, handschriften, foto’s en publicaties uit ons eigen archief en enkele andere relevante archieven. Onderdeel van de tentoonstelling is een documentaire van Jochem van der Heide, waarin de geschiedenis van de KVNM met beelden van recente activiteiten en interviews wordt belicht.

Praktische informatie

De tentoonstelling is van 24 augustus tot en met 24 november te zien in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad te Utrecht. De toegang is gratis.

De documentaire is ter plekke te bekijken, en staat vanaf 24 augustus ook hier online.