Boekpresentatie

Rudolf Rasch: Muziek in de Republiek. Muziek en Maatschappij in de Republiek der Zeven Verenigende Nederlanden 1572-1795

Publicatiedatum: 19 november 2018

Gedurende de zeventiende en achttiende eeuw, de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, werd er in Nederland heel wat gemusiceerd. Op tal van plaatsen waren musici en componisten actief: aan het hof van de Oranje-stadhouders in Den Haag, in de kerken, in de theaters en in de concertzalen en – last but not least – bij mensen thuis. Componisten als Jan Pieterszoon Sweelinck, Constantijn Huygens, Willem de Fesch, Pietro Antonio Locatelli, Unico Wilhelm van Wassenaer, Pieter Hellendaal en Christian Ernst Graf schreven muziek, die ook vandaag nog regelmatig wordt gespeeld.

Abraham van den Tempel: David Leeuw met zijn gezin (1671). Amsterdam, Rijksmuseum

Op basis van talloze bronnen, variërend van archiefstukken, brieven, dagboeken, schilderijen en partituren schetst Rudolf Rasch een veelzijdig beeld van het Nederlandse muziekleven in de zeventiende en achttiende eeuw. Door de vele kleurillustraties van de bronnen krijgen de muzikanten een gezicht en komt deze boeiende periode uit de rijke Nederlandse muziekgeschiedenis tot leven.  

Rudolf Rasch is gespecialiseerd in de muziekgeschiedenis van Nederland in de zeventiende en achttiende eeuw. Hij is general editor van de serie Muziek uit de Republiek en publiceerde onder andere Driehonderd brieven over muziek van, aan en rond Constantijn Huygens (2007). Andere specialismen van Rudolf Rasch zijn stemmingen van muziekinstrumenten en het werk van Italiaanse componisten zoals Arcangelo Corelli, Francesco Geminiani en Luigi Boccherini.

 

Praktische informatie

Het boek wordt in de Feestweek gepresenteerd op 19 november.

Het boek zal te koop zijn na de presentatie, en ook via de webshop van de KVNM.